Mijn choreografieën

Sinds een aantal jaar ben ik op semi-professioneel niveau bezig met het maken van choreografieën. Een aantal daarvan zijn op film vastgelegd. Hieronder kun je ze bekijken.

Afstudeer onderzoek

Mijn afstudeerproject ging over de integratie van multimedia in semi-professionele dansvoorstellingen. Wat zijn de knelpunten? Waar gaat het fout in het maak-proces? Wat zijn interessante ontwikkelingen geweest? Dit zijn allerlei vragen die in het onderzoek beantwoord werden. Zelf heb ik als onderdeel van het onderzoek ook een choreografie waarin video geïntegreerd werd. In deze choreo werden dansers geprojecteerd die van te voren waren gefilmd. Deze suggereerden een zekere interactie met de dansers op het podium.

Hiernaast zie je een korte promovideo van mijn afstudeerproject, waarin een aantal fragmenten uit de choreografie te zien zijn. Daaronder staat ook een registratie van de hele choreografie, gefilmd met een Go-Pro.

Earthquake

Earthquake (2013) is de eerste choreografie die ik heb gemaakt voor de Jeugd Dansopleiding Fryslân (www.jdof.nl). De voorstelling was gebaseerd op het thema de Vier Elementen. Earthquake heeft als uitgangspunt het element Aarde gekregen. Zie hier de video.

Los Laten

Los Laten (2013) is een choreografie gemaakt voor dans en live muziek. In de voorstelling 'Movements' van Dance Explosion was live muziek een belangrijk centraal thema. Dit inspireerde mij om samen met mijn zus Suze zelf live muziek te verwerken in een choreografie. De prachtige klanken uit muziek van Ólafur Arnalds werden gespeeld door piano en strijkkwartet waar Suze de muzikale leiding over had. Mijn jongere zus Cato danste mee in de choreografie, die ging over zeven individuen die langzaam steeds dichter bij elkaar weten te komen.

Struggles on a Line

Struggles on a Line (2012) is mijn eerste choreografie die daadwerkelijk in een theater werd uitgevoerd. Het stuk is gemaakt voor de trainingsgroep van dansgroep Dance Explosion (ook wel Dance Explosion 2 genoemd) uit Sneek. Het stuk gaat over het vechten naar een eigen weg door de drukke maatschappij van opgelegde regels. Er werd letterlijk een lijn uitgebeeld waar ze over bewegen. Maar steeds is er wel iemand die van het pad af wijkt en er tegenin gaat. Het stuk heeft veel lovende reacties gekregen; het werd door veel mensen als een van de mooiste stukken van de voorstelling beschouwd. Filmregistratie is gemaakt door Bram Euser.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>